Frank Lloyd Wright’s Johnson Wax Building

Interior of Johnson Wax office building

Interior of Johnson Wax office building

Around 2001 I visited the Johnson Wax headquarters in Racine, Wisconsin, designed by Frank Lloyd Wright, and, if it isn’t obvious by this photograph, the natural lighting in the space is amazing. Completed in 1939, the building structure is formed by mushroom columns, a design which Wright had to prove to the building inspector was strong enough to support the roof by loading one with sandbags to demonstrate that it far surpassed the required structural loading.  The building’s original skylights, made of pyrex glass tubes, leaked, and were eventually roofed over with corrugated plastic to stop the water infiltration. Wright was charged by his client, Herbert Johnson, to create an inspiring workplace for his employees, and Wright delivered a great space, which is now a National Historic Landmark.

Advertisements
This entry was posted in Architecture, Travel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s