Mies van der Rohe’s Farnsworth House

"Living area" in the Farnsworth House

I had the opportunity to visit the Farnsworth House in Plano, Illinois in 2005. The house, designed by architect Mies van der Rohe, is a great example of formal minimalism and clear structural expression. It is basically a glass box within a steel frame, with curtains that can be pulled around the interior perimeter to gain a bit of privacy. There is no hidden space save the radiant flooring and electrical in the limited ceiling and/or floor areas, and of course the bathrooms and utilities concealed in the central core space.

Farnsworth House in 2005

The concrete panels under the Farnsworth House and the central utility drop

Column detail along the deck perimeter

North side of Farnsworth House

Advertisements
This entry was posted in Architecture, Travel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s